építészeknek, mérnököknek

XXI. Nemzetközi Építészkongresszus 2024. március 8-án – LEZAJLOTT KÉPZÉS

TÉMA: ÉRTÉKALAPÚ ÉPÍTÉSZET

 

Az inga ide-oda leng: időnként az épített környezet szórakoztató volta és kereskedelmi értéke áll a közfigyelem előterében – de ha keményebb idők jönnek, ez banálisnak vagy akár közönségesnek is tűnhet. Ekkor az inga a komolyabb, tartósabb és megfontoltabb építészet felé lendül. Ez nem jelent száraz, spórolós vagy unalmas építészetet, amint azt az idei konferencia válogatott előadói is illusztrálni fogják.

Az „értékalapú építészet” kifejezés azt kívánja kifejezni, hogy „amit az emberek értékelnek, vagy ami fontos nekik”, az nemcsak tükröződhet az építészetben, hanem az alapja is lehet. Az építészek által tervezett terek és helyek befolyásolják az emberek cselekedeteit, gondolatait, hangulatát és érzéseit. Ha a tervezők értékelik az emberek, kultúrák és helyek közötti kapcsolatokat, akkor ez a tudatosság a tervezésben is kifejeződhet. Az, hogy az építészek „aktivistaként” viselkedhetnek-e, sőt kell-e viselkedniük, vagy sem, vita tárgyát képezheti. De azt a kérdést, hogy milyen szókincs a legmegfelelőbb az értékek közvetítésére, érdemes feltenni.

Ulf Meyer kurátor

RÉSZVÉTELI DÍJ: 35.000 Ft + áfa (bruttó 44.450 Ft), de január 31-ig történő befizetéskor 29.000 Ft+áfa (bruttó 36.830 Ft)

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ, RÉSZLETES PROGRAM, JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉG >>