építészeknek, mérnököknek

Építész Tervezői Napok 2024

Szakmai védnök és szakmai szervező: BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszéke

Az előadások reggel 9 órakor kezdődnek. Alkalmanként 3-4 szakmailag elismert egyetemi oktató tart előadást, ezt egészítik ki a cégek témakörhöz kapcsolódó alkalmazástechnikai, anyagismertető előadásai. A programhoz ebéd és egy kávészünet kapcsolódik.


Online építésztovábbképzés a Tervlap portálon

Az építészek és más építőipari szakemberek számára előírt kötelező és szabadon választott továbbképzés elvégzésének sokak számára legkényelmesebb és az időbeosztásukhoz is legjobban illeszkedő módja az online távképzés, amely minden időbeli kötöttségtől mentesen teljesíthető a jelentkezést követően.

Új formában, de szakmailag változatlanul értékes tartalommal és gyorsan elvégezhetően 2011 óta működik kiadónk építész-továbbképző online tanfolyama . Évről évre népszerűbb távoktatásunk a Tervlap.hu rendszeréből egy kattintással elérhető.


High-tech fenntarthatóság a MOL-toronyban és azon túl – Öko-logikus Építészet 2024 országos konferenciasorozat – LEZAJLOTT

Az idei konferenciasorozat kezdőelőadásában dr. Nagy Balázs egyetemi adjunktus (BME) azokat az új energetikai jogszabályokat mutatja be, melyek a határolószerkezetekről és a termikus zónák (fűtési és hűtési) hőigényének számításairól szólnak.
Az előadás ismerteti az új energetikai jogszabályok adta lehetőségeket, miket lehet/kell figyelembe venni építészeti tervezés vagy tanúsítás során, amiket a régi TNM rendelettel még nem kellett/lehetett, vagy másképpen lehetett [például változások hőátbocsátási tényezőben és ezek bővítései, a termikus zónázás és a felhasználói profilok megjelenése, hőátvitelek (például szellőzés, szoláris nyereségek) számszerűsítései, a dinamikus hatások figyelembevételének lehetőségei (effektív hőtároló képesség, az épület/termikus zónák időállandója és hasznosítási tényezői stb.)]. Az új energetikai rendelet a részletesebb számítási módszereivel és lehetőségeivel új szemléletet is nyithat az épülethatároló szerkezetek tervezésében és az épületburok kialakításában.


Alternatív felújítási megoldások értékelése – Építész Tervezői Nap május 16-án – LEZAJLOTT KÉPZÉS

A BME Épületszerkezettani Tanszéke és az Artifex Kiadó által szervezett sorozat következő konferenciáján dr. Dobszay Gergely docens lesz a levezető elnök, és ő tartja a bevezető előadást is (dr. Bakonyi Dániel kollégájával közösen) az épületszerkezeti rekonstrukciókkal, a történeti ablakok felújításával kapcsolatos szakmai vitákról. Pataky Rita mestertanár előadása is a felújítási témát érinti, dr. Becker Gábor professzor pedig az MTA-székház rekonstrukciójának érdekes részleteit mutatja be (az előadásban közreműködik Kelemen Bálint is a Közti részéről). Az egyetemi oktatók előadásait – a szokásos módon – az építőanyag-forgalmazó cégek témakörhöz kapcsolódó alkalmazástechnikai, anyagismertető prezentációi egészítik ki.


CAD’oro 2024 – építészeti animációs filmszemle Budapesten – LEZAJLOTT

Az első CAD'oro Építészeti Animációs Filmszemlére 41 kisfilm érkezett, közülük többet is világsztár építészirodák terveihez készítettek magyar szakemberek, művészek. A zsűri már dolgozik a pályaművek értékelésén, várhatóan több kategóriában jutalmazzák majd a legjobbakat a 2024. május 14-i díjkiosztón. Elindult a közönségszavazás is: a cadoro.hu oldalon egészen május 13-ig kattinthatnak az érdeklődők a nekik tetsző munkákra.


Fény és építészet – ablakbeépítés, világítás, napelemek és más klímatudatos megoldások – Tervezői Nap április 18-án – LEZAJLOTT

A fény és az építészet kapcsolatának számos érdekes kérdése napirendre kerül a 2024. április 18-i Tervezői Napon, melynek levezető elnöke ezúttal dr. Becker Gábor professzor lesz (BME Épületszerkezettani Tanszék). Szó lesz az ablakbeépítés és a világítás problémáiról, napelemekről és más klímatudatos megoldásokról. A gyártók alkalmazástechnikai szakemberei, szaktanácsadói többek között a természetes megvilágítási lehetőségekről, árnyékolóeszközökről, a napelemek rögzítésének módjairól, valamint energiatudatos homlokzatokról és tetőkről fognak beszélni a konferencián.


A hőszigetelés tervezése szerelt szerkezetekben és tetőkben – Tervezői Nap március 21-én – LEZAJLOTT KÉPZÉS

Szó lesz arról, amiről sok tervező megfeledkezik: a hőátbocsátást módosító korrekciós tényezőkről – dr. Bakonyi Dániel mutatja be, mennyire módosítja ez az épület egészének energetikáját. Pataky Rita a hőszigetelés és légzárás részleteit fogja boncolgatni előadásában, míg Németh Csaba egy gyakorlati példán mutatja meg a tervezői szempontokat.
Ezen aktuális kérdésekről is szó lesz a március 21-i Építész Tervezői Napon. A nap szakmai szervezője és levezető elnöke a BME Épületszerkezettani Tanszék Széchenyi-díjas mestertanára, Pataky Rita.


XXI. Nemzetközi Építészkongresszus 2024. március 8-án – LEZAJLOTT KÉPZÉS

TÉMA: ÉRTÉKALAPÚ ÉPÍTÉSZET

 

Az inga ide-oda leng: időnként az épített környezet szórakoztató volta és kereskedelmi értéke áll a közfigyelem előterében – de ha keményebb idők jönnek, ez banálisnak vagy akár közönségesnek is tűnhet. Ekkor az inga a komolyabb, tartósabb és megfontoltabb építészet felé lendül. Ez nem jelent száraz, spórolós vagy unalmas építészetet, amint azt az idei konferencia válogatott előadói is illusztrálni fogják.


A lapostető mint lehetőség – Az Austrotherm és a BME Épületszerkezettani Tanszék konferenciája – LEZAJLOTT KÉPZÉS

Egyre nagyobb arányban készülnek lapostetővel épületeink, nemcsak csarnoképületek, de a családi házaktól a műemlékekig sokféle épület. Míg a csarnoképületeknél tűzvédelmi kérdésekben mutatunk be újdonságot, számos épületnél a funkciók sokasága jelenik meg a lapostetőn. Nemcsak napelemek és gépészeti berendezések, de bárok, kilátóteraszok is felkerülnek, amik – ha szakszerűen készülnek – új lehetőségeket nyújtanak.


Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia február 15-én – LEZAJLOTT KÉPZÉS

Az Építésijog.hu 2024. február 15-i rendezvényén – melyen személyesen és online módon is részt lehet venni – lehetőséget kínálunk arra, hogy Ön átlássa a saját szakterületét érintő legfontosabb jogszabály-változásokat és gyakorlati tapasztalatokat. Jelentkezzen a saját szakmai tevékenységének megfelelő konferenciára – vagy akár kedvezményes díjért mindkettőre!


Közlekedési épületek – földön, vízen, levegőben – XIII. Épületszerkezeti Konferencia november 21-én – LEZAJLOTT KÉPZÉS

A Gábor László professzor úr születésének 100. évfordulója tiszteletére megtartott 2010. évi első konferenciánk tematizáló hagyományt teremtett. Ennek folytatásaként a BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszéke 2023. november 21-én rendezi meg a XIII. Épületszerkezeti Konferenciát, melynek témája a KÖZLEKEDÉSI ÉPÜLETEK.

A konferencia keretében – építész és épületszerkezeti tervezők páros előadásában – föld alatti, felszíni, kötöttpályás, légi és vízi közlekedést kiszolgáló tervezett és kivitelezett épületeket mutatunk be, valamint az ezekkel kapcsolatos épületszerkezeti, épületfizikai tűzvédelmi stb. kérdéseket tárgyaljuk.


Építész Tervezői Napok 2023 – LEZAJLOTT KÉPZÉS

Az előadások reggel 9 órakor kezdődnek. Alkalmanként 3-4 szakmailag elismert egyetemi oktató tart előadást, ezt egészítik ki a cégek témakörhöz kapcsolódó alkalmazástechnikai, anyagismertető előadásai. A programhoz ebéd és egy kávészünet kapcsolódik.

FIGYELEM, lehetőséget adunk a rendezvény online követésére. Az online konferencia-résztvevők is kaphatnak építészkamarai pontokat.


Építési jog 2023 – két félnapos konferencia szeptember 27-én – LEZAJLOTT KÉPZÉS

DÉLELŐTT: Új épületenergetikai követelmények. DÉLUTÁN: Állami beruházási törvény

 

Az Építésijog.hu 2023. őszi rendezvényén – melyen személyesen és online módon is részt lehet venni – lehetőséget kínálunk arra, hogy Ön átlássa a saját szakterületét érintő legfontosabb jogszabály-változásokat és gyakorlati tapasztalatokat. Jelentkezzen a saját szakmai tevékenységének megfelelő konferenciára – vagy akár kedvezményes díjért mindkettőre!


Fenntarthatóság a készülő új építési törvényben: a jövő gyakorlata – Öko-logikus Építészet 2023 – LEZAJLOTT KÉPZÉS

A Magyarország Építészetéről szóló új törvény alaposan átalakítja a hatósági szabályozást: az egyszerű bejelentés helyett hatósági tudomásulvételi eljárás lesz, ismét hatósági kontrollal. Megváltozik a tervtanácsok szerepe, a települések zöldfelületei védelmet kapnak.
Átalakul az építésgazdaság, a körforgásos gazdaság lesz a cél, az építőipari termékek a termékadatbázis alapján követhetők lesznek, a BIM tervezéstől a szállításon és beépítésen át a teljes életciklus végéig. Az energiahatékonyság a gyártástól az épületenergetikán át a szén-dioxid-kibocsátásig cél lesz, 2030-ra a beépített karbonmennyiségnek láthatóvá kell válnia.


Transzparensek – nyílászárók és homlokzat – Építész Tervezői Nap szeptember 21-én – LEZAJLOTT KÉPZÉS

„Lehetőségek és korlátok – üvegtetők szerkesztési szabályai” – erről fog szólni dr. Becker Gábor előadása a szeptember 21-i Tervezői Napon; a BME professzora egyben a konferencia – a szakmai program összeállításában is közreműködő – levezető elnöke. A BME Épületszerkezettani Tanszékéről a másik előadó dr. Dobszay Gergely docens lesz (régi ablakok érdekességeiről beszél majd), és Vámossy Istvántól, a Paulinyi & Partners iroda projektigazgatójától is hallhatunk egy előadást a helyszín, az Etele Plaza homlokzatáról, amit a valóságban is meg lehet nézni.

Az alkalmazástechnikai, anyagismertető prezentációk sorában szó lesz a homlokzatokon alkalmazható építőanyagokról és szerkezetekről – köztük a szerelt szerkezetek, burkolatok több változatáról is –, valamint különböző anyagokból készült korszerű nyílászárókról, köztük több új rendszerről. Különleges téma lesz a fentiek mellett egy – a Lánchíd esetében is alkalmazott – mobil árvízvédelmi rendszer bemutatása. A konferenciára már lehet jelentkezni; személyes és online részvételre is.


Magastetők – tetőtérbeépítés és minőség – Építész Tervezői Nap május 18-án – LEZAJLOTT

Konkrét esettanulmánytól a tetősíkablakok beépítésének elvi megfontolásáig széles spektrumot fog át a magastetőkkel foglalkozó Metszet Építész Tervezői Nap. A BME Épületszerkezettani Tanszékkel közös konferencián több új technológiai és dizájnmegoldásról is szó fog esni, Horváth Sándor címzetes egyetemi docens, a nap levezető elnöke pedig a magastetők vízelvezetéséről ad elő. Több előadás szól majd az alátétszigetelésről és csapadékvíz-elvezetésről, és természetesen a korunkban oly fontos hőszigetelési kérdések is előkerülnek.


Felújítás okosan – Upcycling – Építész Tervezői Nap április 20-án – LEZAJLOTT KÉPZÉS

Meglévő épületek, szerkezetek értékteremtő újrahasznosításával, vagyis az „upcycling”, az értéknövelő felújítások lehetőségeivel foglalkozik az Építész Tervezői Napok sorozat következő, április 20-i konferenciája, melyet – a hagyományokhoz híven – a BME Épületszerkezettani Tanszékével együttműködésben szervezünk. A nap levezető elnöke dr. Dobszay Gergely docens lesz, és ő kéri fel az egyetemi oktató előadókat is. Az építőanyag-forgalmazó cégek szakértői által tartott előadások egy része a felújításokkal történő energiahatékonyság-növelés módjait járja körül; szó lesz a homlokzatokon és a helyiségeken belül elhelyezett hőszigetelésekről, a hőhidak kezeléséről, rögzítési lehetőségekről. Terítékre kerül ezeken kívül a felújítások összefüggésében a tetőszerkezetek, az erkélyek és teraszok, valamint a szellőzéstechnika kérdésköre is.


Épületfizika 2023 – hőszigetelések optimuma – Építész Tervezői Nap március 23-án – LEZAJLOTT KÉPZÉS

Épületfizikai megközelítésben foglalkozik a korszerű épületszerkezeti megoldásokkal – s azon belül hangsúlyosan a hőszigetelések optimumának kérdésével – a 2023. március 23-i Tervezői Nap, melyet mostantól új helyszínen, a XI. kerületi Etele Plaza rendezvénytermében tartunk. A BME Épületszerkezettani Tanszéke részéről ez alkalommal Pataky Rita mestertanár fogja össze a konferencia programját, és ő lesz a nap levezető elnöke is. A témakörhöz kapcsolódó alkalmazástechnikai, anyagismertető előadások sorában szó lesz többek között farost alapú és más innovatív szigetelésekről, különböző szerelt homlokzati szerkezetek jellemzőiről, valamint energiahatékony nyílászáró- és árnyékolási megoldásokról, gravitációs szellőztetési lehetőségekről.


MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus 2023 – március 10-11. – LEZAJLOTT KÉPZÉS

TÉMA: JUBILEUM

Idén 120 éves a MÉSZ, a jubileumi, 20. Nemzetközi Építészkongresszus ezzel foglalkozik, rendhagyó módon másfél napos konferencia formájában. Vendégünk lesz az RIBA idei Stirling díjasa, a most 60 éves Níall McLaughlin, aki éppen 25 éve kapta meg „Az év fiatal brit építésze” díjat. Előad Bernard Tschumi, akinek világhírű alkotása, a Parc de La Vilette éppen 40 éves. A Tezuka Architects ugyan csak egy év múlva lesz 30 éves, de éppen 15 éve kapta meg a Fuji Óvoda japán legjelentősebb építészeti díjait. Pontosan 50 éve kezdte el posztgraduális kutatásait Tokióban Botond Bognár, az Illinois Egyetem professzora. Kengo Kuma éppen 50 éve kezdett építészettel foglalkozni, 20 éve készült el az általa tervezett tokiói Louis Vutton-székház.
A magyar építészet utolsó 120 évét Moravánszky Ákos, az ETH Zürich professzora tekinti át.
A két konferencianapon két épületbejárásra is mód nyílik, Peschka Alfréd a helyszínt, a rendezvénynek helyt adó sportcsarnokot mutatja be, Félix Zsolt és Fialovszky Tamás a szomszédos Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát.


Fit for 55 – Energiatudatosan a károsanyag-kibocsátás ellen – LEZAJLOTT KÉPZÉS

Az Austrotherm és a BME Épületszerkezettani Tanszék konferenciája

Az épületenergetikai szabályozás szigorítása még korántsem ért véget, de hogy pontosan mi várható a közeli és távoli jövőben, ezt járja a körül a konferencia. Milyen szemléletbeli változás várható az előkészületben lévő jogszabályokban? Milyen épületszerkezeti vonatkozásai lehetnek a változásoknak? Milyen jó példák mutathatók fel a legfrissebb alkotások közül?
A konferencia szervezője a Metszet építészeti folyóiratot is megjelentető Artifex Kiadó.